Новий підхід до визначення антирадикальної ємності поліфенолів в реакції з катіон-радикалом 2,2'-азино- біс(3-етилбензтіазолін-6-сульфонової кислоти).
DOI:
https://doi.org/10.31558/2617-0876.2017.1.4Ключові слова:
антирадикальна здатність, антиоксиданти, дигідроксибензоли, дигідроксифенілтіазоли, водне середовище, ABTSАнотація
Запропонований підхід до визначення стехіометричного коефіцієнту інгібування фенольними антиоксидантами в реакції з катіон-радикалом 2,2-азинобіс(3-етилбензтіазолін-6-сульфонової кислоти) (ABTS•+), що дозволяє виключити вплив продуктів перетворення антиоксиданту на показник антирадикальної здатності. Висока антирадикальна здатність похідних дигідроксифенілтіазолу (ДФТ) в реакції з ABTS•+ обумовлена впливом продуктів перетворення ДФТ. Обговорюється механізм процесуПосилання
Niki E. Assessment of antioxidant capacity in vitro and in vivo. Free Radical Biology and Medicine. 2010. Vol. 49. P.503-515.
Kinetics and mechanism of formation and decay of 2,2'-azinobis-(3-ethylbenzothiazole-6-sulphonate) radical cation in aqueous solution by inorganic peroxides / Venkatasubramanian L., Maruthamuthu P. Int. J. Chem. Kin. 1989. Vol.21. P. 399–421.
Kinetic matching approach applied to ABTS assay for high-throughput determination of total antioxidant capacity of food products / Magalhaes L.M., Barreiros L., Reis S., Segundo M.A. Journal of Food Composition and Analysis. 2014. P.187–194.
Stopped-flow method for assessment of pH and timing effect on the ABTS total antioxidant capacity assay / Labrinea E.P., Georgiou C.A. Analytica Chimica Acta. 2004. Vol. 526. P. 63–68.
Synthesis and antiradical and antibacterial activity of 4-(3',4'-dihydroxyphenyl)thiazole derivatives / Odaryuk V.V., Burakov N.I., Kanibolotskaya L.V. et al. Pharmaceutical Chemistry Journal. 2015. Vol. 49, N 2. P. 96–98
Синтез и изучение антиоксидатной активности 3,4–дигидроксифенилтиазолов / Шендрик А.Н., Ода- рюк В.В., Бураков Н.И. и др. // Журнал органической и фармацевтической химии. 2011. Т.9, вип. 4 (36). С. 61– 64.
Ueber Verbindungen des Thiazols(Pyridins der Thiophenreihe) / Hantzsch A., Weber J. H. Dtsch. Chemischen Berichte. 1887. V. 20, N 2. P. 3118–3132.
Antioxidant activity applying an improved ABTS•+ radical cation decolorization assay / Re R., Pellegrini N., Proteggente A. et al. Free Rad. Biol. Med. 1999. Vol. 26, N 9/10. P 231–1237.
Comparative reaction rates of various antioxidants with ABTS radical cation / Walker R.B., Everette J.D. J. Agric. Food Chem. 2009. Vol. 57, N 4. P. 1156-1161.
ABTS radical-driven oxidation of polyphenols: Isolation and structural elucidation of covalent adducts / Osman A. M., Wong K. K. Y., Fernyhough A. Biochemical and Biophysical Research Communications. 2006. Vol. 346, N 1. P. 321–329.
Индукционный период образования ABTS•+ как характеристика антирадикальной активности ряда природных антиоксидантов / Ильясов И. Р., Белоборо- дов В. Л., Тюкавкина Н. А. Фармацевтическая химия и фармакогнозия. 2008. № 8. С. 14–18.
Антирадикальная способность фенольных ан- тиоксидантов по отношению к катион-радикалу 2,2'- азино-бис(3-этилбензтиазолин-6-сульфоновой кис- лоты) / Одарюк В.В., Одарюк И.Д., Каниболоцкая Л.В., Шендрик А.Н. Вестник Донецкого национального университета. Сер. Природничі науки. 2014. № 2. С. 121–125.